Бял чай за здраве

Вече и на пазара у нас, без усилия, може да се намери бял чай и то на най-различни марки. Според ново изследване, той е не по-малко здравословен от черния и зеления чай и ни поддържа здрави и млади. Намалява риска от рак, артрит и бръчки.

Учени от Университета Кингстън тестват лечебните свойства на 21 екстракта от растения и билки. Те откриват ползи за здравето при всички тях, но са силно заинтригувани от резултатите, получени за белия чай.

Професор Деклан Наугтон, автор на проучването, казва че този вид чай има потенциал да забавя процесите на стареене и има високи нива на антиоксиданти, които могат да намалят риска от рак и сърдечно-съдови заболявания.

Екипът прави тестове за да определи потенциала на екстрактите за здравето и кожата, главно свързани с еластин и колаген. Еластинът поддържа естествената еластичност на тялото, която помага на белите дробове, артериите, връзките и кожата да функционират. Подпомага и тъканите на тялото да се възстановят, след рани например. Колагенът е протеин, съдържащ се в съединителните тъкани и е много важен за тялото, здравината и еластичността.

Резултатите показват, че белият чай възпрепятства действията на ензимите, които пречат на еластина и колагена и така намалява образуването на бръчки. Намалява и възпалителните процеси и артрита, с които са свързани тези ензими. При всичките тестове, белият чай е показал наистина впечатляващи резултати и то с количества, по-малки от тези, които има в една чаша чай.

Осем от другите билки и растения, които са анализирани, също помагат срещу разрушаването на еластина и колагена, според резултатите. Сред тях са лепка, роза, зелен чай, анжелика, анасон и нар.