Ехинацея - Индианската Билка

Ехинацеята е добър имуностимулатор, има противовъзпалителни и реренеративни свойства. Билката има способността и да пречиства кръвта и лимфната система. Ехинацеята потиска развитието на стафилококи, стрептококи, вируси (този на грипа и херпеса).

Билката ехинацея се прилага успешно за лечение на рани, херпеси, възпаления, изгаряния, уринарни и респираторни инфекции. Билката успокоява болки в гърлото, кашлица, главоболие. Лечение с ехинацея дава добри резултати и при вагинит, синузит, уртикария и обрив, възпаление на венците, грип, отит, цистит, язви на стомаха.

Чай от ехинацея се приготвя като се запари една супена лъжица изсушени цветове на билката в 500мл. вряща вода. Профилактично може да пиете всеки ден по 3 пъти преди хранене 100 мл. чай в продъллжение на 10 дена, после правите почивка от 5 дена. Повтаряте още 2 пъти. Гаргарата с чай от ехинацея се препоръчва при болки в гърлото.

Важно: Да не се употребява от хора, болни от туберкулоза, множествена склероза, левкимия, алергии или по време на бременност. Да не се пие билката повече от 10 дена без прекъсване.

Източник: rozali.com