Жълт чай

Жълтият чай е от по-редките видове, който бавно набира признание. Произвежда се на няколко места в Китай, Корея и Япония, където има дълги традиции. Както подсказва името му, той има жълто златист външен вид. Това се отнася както за неизползвания, така и за използвания чай. Жълтия чай има същото съдържание на антиоксиданти като зеления, но без силния тревист вкус.

Жълт чай по дефиниция е чай, който е ферментирал, или се окислява малко по-дълго от зеления, но не колкото черния. Фазата на сушене е по-бавна, и влажните листа се оставят да поемат по естествен начин, светло-жълт цвят. По този начин, се губят растителните нотки, с които се асоциира зеления чай. Много любители на чай, които не харесват зеления, често предпочитат жълт чай, тъй като ползите за здравето са същите, но на вкус е по-фин и по-сладък.

Процесът на получаване на качествен жълт чай е доста деликатен и отнема много време и затова този вид е най-малко произвеждания и най-малко известен сред чайовете. За производителите е по-лесно да обработят зелен чай, който освен, че не е толкова капризен има и по-голям пазар. Макар и не толкова престижен (или скъп) като белия чай, жълтия е много рядък, дори и в Китай.