Зеленият чай пази от среща със зъболекаря

Зеленият чай става все по-популярен заради своите здравословни качества. Още в древността китайската и японската традиционна медицина са описвали неговата целебна сила при лечението на рани и различни заболявания. Най-новите научни изследвания доказват различни благотворни ефекти на напитката - за нормализиране на теглото, регулиране на работата на сърцето, профилактика на раковите заболявания.

Според японски стоматолози от Университета на Кюшю, редовната употреба на зелен чай спомага и за укрепването на зъбите и предпазва венците. "Зеленият чай намалява три основни показателя на възпаленията в устата - натрупване на гной, кръвотечение и изгубване на зъбна тъкан", твърдят японските стоматолози.

Според тях лечебните свойства на зелен я чай по отношение на зъбите и венците се дължат на съдържащия се в него катехин - антиоксидант, който помага за "правилния отговор на организма срещу заболяванията на пародонта".

По този начин напитката предотвратява опасността от хронични заболявания на устната кухина и прогресирането на други болести, свързани с пародонтита (на първо място диабет и сърдечносъдови разстройства).