Зелен чай с годжи бери

Годжи бери е адаптоген, който има комбиниран терапевтичен ефект върху човешкото тяло. Той заздравява и укрепва организма, като помага на тялото по-лесно да се справи със стреса, като поддържа надбъбречните жлези. В китайската медицина годжи бери е известно с това, че хармонизира и увеличава Ин енергията на надбъбречниците и бъбреците, което води до повишен жизнен тонус, сила, дълголетие и сексуална енергия. Като цяло годжи бери усилва имунната функция, повишава алкалността и жизнеспособността, осигурява защита на черния дроб, подобрява зрението и качеството на кръвта, доставя на тялото комбинация от вещества с противостареещи свойства.

Въпреки че се препоръчва често за хронични състояния, като болести на черния дроб и бъбреците, слабост на ставните връзки и краката, проблеми с кръста и долната част на гърба, световъртеж, шум в ушите, главоболие, безсъние, високо кръвно налягане, туберкулоза и импотентност, годжи бери се използва не само за лечение на заболявания и при лошо здравословно състояние. Основното полезно свойство на дребните червени плодчета е да подхранват тялото – да поддържат способността на тялото за самоизцеление, като му осигуряват изключителни хранителни вещества.

Годжи бери съдържа 19 важни аминокиселини (наравно с пчелния прашец) и всичките 8 незаменими аминокиселини (като поддържащата надбъбречната жлеза фенилалнин и изграждащата серотонина триптофан). Годжи бери могат да съдържат 21 или повече микроелементи, като основните от тях са цинк, желязо, мед, калций, германий, селен и фосфор, както и витамините В1, В2, В6 и витамин Е. Изсушените плодчета годжи бери не са източник на витамин С.

Дълголетие

77-годишният човек произвежда само 1/10 от хормона на човешкия растеж (HGH), генериран от 20-годишен младеж. Този факт обяснява свързаните с физическото износване на организма по-ниски нива на енергия, загуба на мускулна маса и тенденцията да се натрупват повече телесни мазнини. Стимулирането на естественото производство на хормона на растежа ни помага да се чувстваме, изглеждаме и функционираме като много по-млади. Годжи бери помага на нашите тела да постигнат това по няколко интересни начина.

Има доказателство, че годжи бери увеличава дълголетието поради високото си съдържание на сесквитерпеноиди, които имат противовъзпалителни свойства. Те стимулират хипофизата и ендокринните жлези, като по този начин увеличават производството на HGH. Хормонът на човешкия растеж е главният хормон, който влияе на нивата на всички хормони в тялото. Годжи бери е богат източник на L-глутамин и L-аргинин. Тези две аминокиселини работят заедно за повишаване на нивата на хормона на растежа с цел да се ревитализират външният вид и метаболизмът на човека.

Увеличаване на либидото

В Азия плодчетата годжи бери традиционно са считани за силно сексуално тонизиращо средство. Освен това годжи бери действат като най-общо тонизиращо средство за подобряване на общия жизнен тонус, настроение и самочувствие, като същевременно намалява влиянието на стреса върху тялото. Като цяло всички тези полезни свойства водят до по-здравословен и по-богат сексуален живот. Намалената сексуална функция не е неизменна част от стареенето. По-ниското сексуално влечение както при жените, така и при мъжете, може да бъде свързано с намалената секреция на тестостерон. Годжи бери помага за производството на HGH, което след това увеличава секрецията на тестостерон.

Антиоксиданти

Антиоксидантите предпазват нашата ДНК от вредното действие на свободни радикали и радиация. Увредената ДНК отваря врата за всички възможни болести и ускорява стареенето. Въпреки че нашите тела са устроени така, че да се самолекуват и възстановяват, те могат да бъдат поразени от прекалено многото свободни радикали, натрупали се с напредването на възрастта. Това води до преждевременна смърт на здрави клетки, което може да способства за множество дегенеративни заболявания и ускорено развитие на мутирали клетки. Годжи бери е най-богатият природен хранителен източник на каротиноиди с антиоксидантно действие. Годжи бери съдържа повече бета-каротин дори от морковите.

Подобряване на зрението

Годжи бери съдържат два ключови антиоксиданти за нормално зрение – зеаксантин и лутеин. Тези антиоксиданти се концентрират в центъра на ретината и защитават окото от най-често срещаните причини за свързана с възрастта загуба на зрението, включително дегенерация на макулата, катаракти и диабетна ретинопатия. Зеаксантинът помага за оздравяване на мембраната на очите.

Стимулатор на имунната система

Три основни компонента подобряват имунната система – полизахаридите, бета-каротин и минералът германий. Полизахаридите на годжи бери са признати с тяхната способност да подобряват имунната система и да защитават клетките от генетични мутации. Бета-каротинът изглежда подсилва функцията на щитовидната жлеза и увеличава стимулиращото действие на интерферона върху имунната система. Интерферонът е мощно имуноукрепващо средство, което играе важна роля в защитата от вирусни инфекции. Плодчетата на годжи бери съдържат органичен германий, за който се твърди, че има противоракови свойства.

Поддържане на мозъка и неврологичното здраве

Годжи бери помага на телата ни да произвеждат холин, незаменимо хранително вещество, което се бори с причинените от свободните радикали увреждания, свързани с неврологична дегенерация и болестта на Алцхаймер.

Добро кардиоваскуларно здраве

Годжи бери води борба със стесняването на артериите, които доставят кислород и хранителни вещества до всички наши клетки. Годжи бери има способността да се бори с ключовия фактор, който причинява болести на сърцето – окисления холестерол. Той става особено опасен, когато се окисли в резултат на свободните радикали, а окислените кръвни мазнини се прикрепват към страните на артериите с образуващи калций нанобактерии, които образуват плаки. Нашите тела имат вградена система за защита срещу това – ензим, който представлява супер антиоксидант.

Здрави жизненоважни органи

Годжи бери е тонизиращ адаптоген, тъй като червените плодчета поддържат здравословното състояние на жизненоважни органи, като балансират кръвната захар и укрепват черния дроб, храносмилателната система и кожата. В Азия чаят от годжи бери се използва за лечение на диабет, регулиране на високата кръвна захар и болести на сърцето.

Няколко типа фитонутриенти в растението увеличават способността на черния дроб да детоксикира и предпазва органа от увреждане от канцерогени и хепатитни вируси. Тези фитонутриенти включват бетаин, полизахариди и антиоксидантни пигменти. Бетаинът пречиства черния дроб и намалява токсичната аминокиселина хомоцистеин в сърдечно-съдовата система. Бетаинът и други фитонутриенти на годжи бери може да са причина за противовъзпалителните му свойства.

Чаят от годжи бери има благотворен ефект при всички видове храносмилателни проблеми и може да помага при възстановяване на храносмилателни заболявания, като язви и синдром на раздразнения стомах. Според някои изследвания полизахаридите на годжи бери оказват успокояващ ефект върху храносмилането. Годжи бери съдържа мастни киселите и пренасящи полизахариди, които могат да стимулират производството на колаген и да задържат влагата.