Как се пие чай в Далечния Изток

Как запарват китайците чая?Първо водата се заварява не до кипване, а някъде до към 90 градуса, т.е. малко преди да заври.След това в чашата се слагат щипка листенца и се изплакват с нагрятата вода.После се заливат и се оставят да престоят няколко минути.Ако чаят е доброкачествен и пресен, те веднага пускат цвят.Листенцата се утаяват на дъното на чашата и можем съвсем спокойно да пием, без да се налага да го прецеждаме.Разбира се не трябва да забравяме и още нещо важно, че китайците пият чая без захар.Те никога и по никакъв начин не го подслаждат.След като изпием първата запарка, можем да долеем още няколко пъти вода, докато листенцата спрат да пускат цвят и аромат.По принцип от една щипка чай могат да се изпият 3-4 чая.

Какво казва китайската традиционна медицина за ползата и вредата от чая?

Основното действие на чая е, че той има свойството да изчиства организма от излишните мазнини, ободрява, охлажда и спуска енергията на огъня, която е причина за много болести.

Но освен полезното си действие в някои случаи той може и да навреди.Прекалената удпотреба на чай от хора, които страдат от недостатък на енергия, според един от известните лекари по китайска медицина, може да предизвика силно „охлаждане" на далака и стомаха и да повреди първоначалната енергия Ци.

Какъв сорт чай да изберем? Това не е никак лесно, но можем да вземем под внимание някои общи препоръки.

Децата и юношите трябва да пият слаб чай.В периода на половото съзряване се препоръчва да избират зеления, а черният да се запарва по-леко.

Черният чай е незаменим за хората, които се занимават с физически труд, а зеленията за хората на умствения труд.За желаещите да отслабнат е подходящ чаят Пу-ър.Французойките наричат Юннанския пу-ър чай „враг на мазнините".Освен това той не поврежда стомашната лигавица.Улунският чай има пикочогенно действие.Тъй като съдържанието на кофеин в тези два чая не е високо, те нямат противопоказни действия.

При покупка на чай трябва да се обръща внимание на цвета и аромата му.Свежите листа са ярки на цвят, с хубава форма и плътна структура. При запарване пресният чай бързо дава характерен аромат и листата се разтварят, водата се оцветява в прозрачно жълто.Чаят трябва да се съхранява на сухо и проветриво място и да е в добре затворен съд.

Кога какъв чай е подходящо да се пие?

През пролетта е полезно да се пие чай с листенца от жасмин. Той отстранява натрупалия се през зимата студ, поддсилва ни с необходимите витамини и минерали.

За лятото е подходящ зелен чай с горчив вкус.Той дава усещане за свежест и прохлада и благодарение на високото съдържание на аминокиселини помага по-лесно да се понасят летните жеги.

Улун са подходящи за есента.Те са нещо средно между зеления и черния чай.Отстраняват от организма излишните мазнини и възстановяват дейността на жлезите с вътрешна секреция.

За зимата е най-подходящ черния чай, който китайците наричат червен, заради цвета на водата след като се запари.Той затопля организма, влияе благоприятно на храносмилането и усвояването на мазнините.

За да не допуснем чаят да ни навреди, трябва да спазваме някои забраниа;

1. Не бива да се пие чай на гладен стомах, за да не охладим стомаха и далака.

2. Пиенето на врял чай стимулира гърлото, хранопровода и стомаха и може да доведе до болести в тези органи.Температурата на чая не бива да превишава 56 градуса.

3. Високото съдържание на кофеин и таин в силния чай може да причини главоболие и безсъние, затова трябва да се приготвя според указанията за вида.

5. Чаят не бива да се запарва дълго или да се вари, защото тогава чаеният фенол, липидите и етеричните компоненти започват самопроизволно да се окисляват, което влошава качествата му и значително намалява неговата хранителна стойност.

6. Не трябва да се прекалява с броя на запарките.При първата запарка от чая се изтеглят 50% от полезните вещества, от втората-30%, от третата-едва 10%, а от четвъртата едва 1-3%.Затова е най-добре да не се пият повече от 3-4 запарки.

7. Чаят не бива да се пие непосредствено преди ядене, защото разрежда слюнката и храната започва да изглежда безвкусна, освен това протеините се усвояват по-трудно.За това е най-добре да пием чай 20-30 мин преди ядене.

8. Веднага след ядене също не се препоръчва да се пие чай, защото съдържащият се в него таин води до втърдяване на желязото и протеините в храната, с което затруднява храносмилането.Най-добре е да изчакате около 30 минути след ядене преди да пиете чай.

9. Недейте да приемате лекарства с чая, защото от таина, съдържащ се в него, много лекарства образуват утайка и по-трудно се усвояват.

10. И още едно много важно правило:не пийте вчерашен чай.Той също е полезен, но само за външна употреба. Престоялият едно денонощие чай е богат на киселини и флуор, който възпрепятства кръвотечението от капилярите, затова такъв чай помага при възпаление на устната кухина, болки в езика, екземи, кръвотечения от венците, повърхностни наранявания на кожата, гнойни пъпки.

Промиването на очите с вчерашен чай помага да се намалят неприятните усещания при зачервяването и сълзенето им, а изплакването на устата след ядене не само оставя усещане за свежест, но и укрепва зъбите.

Ако имате истински чай вкъщи, запарете си една чаша, пуснете си приятна музика и му се насладете.