Каркаде - напитката на боговете

Каркаде или червен чай, както по-често се среща, е отвара, която често е наричана и „напитката на боговете”. Тя се приготвя чрез преработка на цветето хибискус, което се среща в тропическите райони на земното кълбо. За най-качествено все пак се смята египетското каркаде.

Според голяма част от природните медици това е една от най-полезните за човека билки. Нейната уникалност се обрисува и от един необичаен факт – в охладено състояние тя намалява стойностите на кръвното налягане, а в горещо – ги повишава.

Редица изследвания показват, че редовната употреба на отварата предпазва от настинки, поради високото си съдържание на витамин С. Използва се още от хора, активно занимаващи се със спорт, и такива, които редовно извършват физически труд.

Каркадето се използва още като диуретично средство, както и за повишаване на издръжливостта на сърцето, за укрепване на стените на капилярите и кръвоносните съдове. Така рискът от сърдечни заболявания, от инфаркт и инсулт става значително по-нисък.

Когато човек страда от проблеми, свързани с общото състояние на организма, приемът на напитката позволява на тялото да се освободи от вредните мазнини и холестерол, като по този начин подобри кондицията на всички системи. От друга страна, тя позволява изграждането на балансиран режим на хранене през деня, което влияе положително на цялата храносмилателна система.

Поради съдържащата се в него комбинация от различни витамини и минерали, чаят каркаде е изключително подходящ след достигане на 40-годишна възраст, защото допринася за цялостното укрепване и подмладяване на организма.