Лапачо или Мравчено Дърво - ползи

Мравченото дърво или лапачо представлява огромно вечнозелено дърво с червени цветове, което достига до 30 м височина и до 2-3 м диаметър. Расте в тропическите части на Южна и Латинска Америка и в Амазонските гори. Известни са около 100 различни представители на мравченото дърво, но само няколко от тях имат лечебни свойства, като за медицински цели най-подходяща е вътрешната ликова част от кората на дървото.

Ефектът на мравченото дърво се дължи на комплекс от вещества, сред които нафтахинони, антрахинони и флавоноиди. Смята се, че някои от забележителните свойства на мравченото дърво се дължат не просто на съдържащите се в него вещества, но на синергичното взаимодействие между тях.

Според фолклора на народите, обитаващи тези райони на света, лапачо се прилага както външно, така и вътрешно под формата на чай при треска, различни инфекции и възпаления, настинки, дихателни проблеми, кожни раздразнения, стомашно-чревни проблеми, дизентерия и сифилис.

Първите научни изследвания върху механизма на действие и приложението на мравченото дърво датират още от края на 19 в, когато е изолирано едно от основните активни вещества в състава на растението – лапачол. Оттогава до сега са провеждани множество проучвания върху лечебните свойства на лапачото, които освен останалите му качества дават основания да се смята, че растението е способно да лекува различни форми на рак и левкимия, както и да елиминира страничните ефекти от лекарствата, които се прилагат традиционно при подобни заболявания, като опадване на косата, болка, понижена имунна защита.

Документираните чрез изследвания ефекти на мравченото дърво включват противо-кандидозно, противогъбично, противовирусно, антибактериално и противораково действие. Мравченото дърво често се използва за лечение на инфекции, предавани по полов път, сред които сифилис и гонорея, както и при някои кожни проблеми, дерматози и псориазис.

Как действа мравченото дърво?

Природен лаксатив
Редовната употреба на лапачо поддържа добра чревна перисталтика и улеснява изхождането, без да води до неприятни странични ефекти като диария.

Противораков ефект

В по-голямата си част свойствата на мравченото дърво се концентрират върху неговия противораков ефект, както като самостоятелно средство за лечение на ракови заболявания, така и като съпътстващ препарат, прилаган редом с конвенционалното лечение.

От една страна лапачо стимулира образуването на червени кръвни телца, чието високо съдържание в кръвта подобрява способността й да транспортира кислород, а наситеността с кислород има пряко отношение към здравето на тъканите. От друга страна мравченото дърво потиска туморния растеж, като директно влияе върху клетъчния метаболизъм на раковите клетки. Интересно е да се отбележи, че по-добри резултати са постигнати при перорално приложение на мравченото дърво.

Антиоксидантно действие

Лапачо има положителен ефект като средство за подмладяване и борба с всички заболявания, за които се смята, че се дължат на вредното въздействие на свободните радикали.

Аналгетичен ефект

Мравченото дърво се прилага като средство за облекчаване на болка вследствие на артритни и ракови заболявания.

Противопаразитно действие

Лапачо потиска и унищожава грам-положителни бактерии, гъбички, вируси и няколко вида паразити. Доказан е неговият ефект върху херпесни вируси и малария. Вероятно част от силното имуностимулиращо действие на мравченото дърво се дължи именно на антимикробното му действие.

Фунгицидно действие

Лапачо често се изтъква като едно от водещите неконвенционални средсва за лечение на гъбични инфекции и Candida albicans. Има данни, че гъбични инфекции по ноктите на ръцете и краката се подобряват значително при редовни бани в чай от мравчено дърво. Клинични проучвания сочат, че лапачо действа върху стафилокови, стрептококови инфекции и хеликобактер.