Лапачо - здраве от Южна Америка

Едно от растенията, които са истинско откритие за световната медицина е известно като Пау-дарко или Тахеебо, лапачо, “дърво на живота” и др. Разпространено е в горите на Аржентина и Перуанските Анди. То е познато на световната здравна общественост още от далечната 1884 год, когато е извлечена една от най-активните му съставки, а през 1927 год. е синтезирана като лечебна субстанция, така че изключваме растението от съвременните научни открития. Първоначално се прилага при венерически заболявания, херпеси и краста. През 1968 год. се знае за успешното му действие срещу най-различни тумори и се използва в Бразилия. От ликото на това дърво се прави прочутият “чай на инките”, който е едно от най-известните природни противотуморни лечебни средства.В световната търговска мрежа съществува във вид на хапчета, капсули, течни концентрати, чай във филтър и като дрога. Запарката, направена от пурпурното или червено лапачо, успешно се бори срещу рака и повишава производството на червени кръвни телца. Често в световната практика предписват лапачо паралелно с хомиотерапии, тъй като увеличава ефекта от тях. Няма кофеин и може да бъде идеална напитка преди сън. Тестовете отбелязват, че токсичността на лапачо е 10 пъти по-малка от тази на кофеина. Богат е на минерали като желязо, калций, манган, магнезий и др. Той има аромат, напомнящ ванилия и анасон, при приемане леко стимулира и възбужда. Действието му се засилва, когато се смеси с мате.

Днес за напитката от лапачо е доказано, че действа срещу:

Диабет, цистит, екзема, гастрит, левкемия, паркинсон, увеличена простата, псориазис, парадонтоза, кожни заболяваноя, язва на стомаха, разширени вени, противогъбично, антивирусно, противовъзпалително, антиоксидантно, антибактериално. В много дрогерии по света се продава във вид на капсули, капки, хапчета, чай във филтър или в натурален вид.

Чай от лапачо се приготвя като за 1 литър вода се предвиждат 2 супени лъжици дрога. Водата се кипва, слага се чая, вари се 5 мин., отнема се от котлона и престоява 15-20 мин., след което се прецежда. Пие се студен или топъл.