Перфектната чаша кафе

За много хора кафето сутрин е от по-голяма необходимост, отколкото закуската, отиването на време на работа и задължително условие изобщо да си отворят очите.

Истината е, че освен тонизираща напитка, кафето е и вкусно, а във времето, докато го пиете сутрин, имате възможност да подредите мислите си, да поговорите с колеги или просто да се насладите за няколко минути в мълчание на сутрешната си чаша кафе.

Предлагаме ви няколко съвета как да превърнете кафето в истинска наслада.

Винаги свежо
Старайте се зърната кафе, които купувате, да са колкото се може по-пресни. Също така внимавайте с насипното кафе - слънцето и въздухът са способни да "ограбят" аромата и силния вкус на кафените зърна. Най-добре е да взимате пакетирано и вакуумирано кафе от сигурен производител.

В буркан
Препоръчително е кафето да се съхранява в стъклен или керамичен съд, който се затваря плътно след употреба, за да се запази за възможно по-дълго време вкуса на напитката. Никога не дръжте зърната или смляното вече кафе в хладилник.

Кафе машината
Важно да поддържате филтрите на кафе машината, ако ползвате такава, чисти. Това също влияе на вкуса на кафето. Освен това винаги наливайте прясна вода в контейнера. Дори и да не ви се вярва, водата има много голяма роля за вкуса, който кафето ще добие след приготвяне.

Качеството
Снобизмът сред почитателите на кафето може да се равнява с този на любителите на виното. Истината обаче е, че качеството на кафените зърна е от огромно значение за вкусовите качества на чашата кафе. Специалистите препоръчват да се спрете на 100% чисти зърна Арабика. Робуста зърната са по-евтина алтернатива и с по-високо съдържание на кофеин, но вкуса не е толкова богат и плътен. Все пак всичко е въпрос на лични предпочитания.