Ползите от чай Улонг - Oolong

Проведените през последните години изследвания доказват, че този чай прави почти чудеса като защитава сърцето и кръвоносните съдове, подпомага отслабването и предпазва от рак.

Разбира се, векове наред чаят е бил предпочитана напитка в Далечния Изток. Днес по-голямата част от света е открила невероятния му вкус, както и ползите от него. Независимо от вида, чаят винаги е бил препоръчван заради множеството си ползотворни ефекти върху здравето – от отслабване до предпазване от рак.

Китайският черен чай Оолонг (Oolong) е известен още под названието Wu-Long (улонг). Има няколко версии за произхода му, но всички те го отнасят към периода преди 400-500 години в провинцията Фуджиян в Китай - място, което и днес още е известно като най-едно от най-чистите на света. Днес чаят се отглежда и в Тайван. Черният китайски чай Оолонг (всъщност правилно е да се казва и пише улонг) е окислен и огнен, което му придава специфичен, силен и запомнящ се вкус и цвят, различаващ го от останалите.

Факт №1: Оолонг изгаря мазнините

Според изследване, публикувано през 1999 г в International Journal of Obesity and Related Metabolic Disorders Оолонг/Улонг помага за отслабването, като намалява усвояването на мазнините от храната. Ако червата не усвояват мазнините, се постига същият ефект, както и ако тялото изгаря мазнини. Какъв по-лесен начин да отслабнете?

Факт №2: Оолонг предпазва сърцето и съдовете

Повечето от изследванията върху оолонг/улонг са установили, че хората, които го пият редовно (по две или повече чаши на ден) имат по-ниски нива на холестерол в кръвта и по-рядко страдат от сърдечни заболявания. Освен това чаят помага на хората със сърдечна недостатъчност или прекарали удар да се възстановяват по-бързо.

Факт №3: Оолонг подобрява нивата на глюкозата при диабет

Според резултатите от едно изследване, публикувано през 2007 г в Journal of Exercise Physiology, консумирането на 75 мл чай Оолонг понижава нивата на кръвната захар средно с 11 mcg без да се стига до състояния на хипогликемия. И всичко това само след една чаша!!

Факт №4: Оолонг има антиоксидантни свойства и предпазва от рак

Специалистите, изследвали свойствата на чая през последните 10 години, многократно са констатирали, че всички видове чай, а особено много Оолонг, съдържат антиоксиданти. Изследванията дори сочат, че пушачи, които пият по четири чаши чай на ден, са с осезаемо по-ниско ниво на увреда на ДНК-клетките. При проведените изследвания е констатирано, че пиещите Оолонг по-рядко заболяват от рак!

През последните години Оолонг/Улонг се доказва все повече като здравословна част от всяка диета. Със съдържание на кофеин наполовина по-малко в сравнение с кафето, този чай има потенциала да бъде напитка, подходяща за всеки по няколко пъти на ден.