Пу Ер - малко информация

Пу-ер е обикновено неоксидиран зелен чай от едролистови сортове, преминал вторична ферментация. Казвам зелен, защото оксидацията и ферментацията под влияние на естествено съдържащите се в листата ензими не се е състояла, листата ферментират след това – по време на складирането или при специално създадени за това условия за ускоряване на процеса. Всъщност има два вида технологии за производството му. При едната чаят се изсушава и, изложен на влиянието на средата в местата за складиране „узрява", добивайки тъмен цвят, а след това се пресова в „тухлички" или „дискове". Това е и старият метод на производство на пу-ер. Често този вид се бърка с черния чай заради тъмния цвят на листата и на запарката.

При втория метод листата се „компостират", натрупват се влажни на купчини, за да ферментират по-бързо и след това се изсушават и пресоват. И при двата метода е налице вторична оксидация и ферментация под влияние на съдържащата се в листата и в околната среда микрофлора, при което се получава уникален вид чай. Процесът на производство продължава около година. Трайността на пу-ер стига до 30 години.

Запарката се прави, като парче от „тухлата" се залива с 80-90-градусова вода. Първите няколко запарки траят 15-30 секунди, едва последните се оставят 2 до 10 минути. Ако държите чая по-дълго време, резултатът ще е тъмен цвят, горчив и неприятен вкус на напитката. Любителите на този вид чай казват, че едно и също количество може да се запарва до 20 пъти.

Изследванията са доказали, че пу-ер не само намалява лошия холестерол в кръвта, но са открили и специфичния механизъм, по който веществата в този чай пречат на синтезирането на холестерола в организма. Антимутагенните свойства на пу-ер също са доказани, както и неговото антимикробно действие.
В китайската народна медицина пу-ер се смята за добро средство срещу махмурлук.
Науката не е намерила твърди доказателства за помощта му за намаляване на теглото, но той се продава като такъв. Смята се, че съдържанието на танин помага за това, а и резултатите от изследванията с мишки показват намален холестерол, намалени триглицериди и намалено тегло.

Някои по-ниско качествени видове пу-ер имат високо съдържание на флуор, който не се отразява добре на човешките кости и зъби. Флуорът в чая зависи не само от замърсяването на почвата, където се отглеждат чаените храсти, но и от това какви листа се използват за продукта – химикалът се натрупва в по-ниските листа и стеблата на растението и може да бъде намерен не само в пу-ер, но и във всички видове евтин чай, направени от тях.