Сенча - чай от Япония

Сенчата е един от най-популярните видове японски зелен чай. В момента сенчата представлява около 80% от производството на чай в Япония. В превод от японски “сенча” означава „печен чай” („сен” означава пека, а „ча” е японската дума за чай). Това наименование идва от старата процедура по обработката на чаените листа, които след изсушаването били печени на тиган. Днес процесът на обработка е доста осъвременен: най-младите листенца от пролетната реколта се поставят за 15-45 секунди на пара, за да се предотврати оксидацията, след това се навиват чрез три процеса на сушене и накрая се пекат, за да се подсили аромата.


Според японците сенчата има добро влияние върху тялото и духа. Зеленият чай в миналото е използван като лекарство. Той съдържа много повече витамин С, отколкото се съдържа в който и да е цитрусов плод. Също така е мощен антиоксидант и неутрализира свободните радикали в организма. Доказано е, че редовната консумация на зелен чай намалява риска от ракови образувания в стомаха, черния дроб, белите дробове, предпазва от рак на гърдата, както и от рак на кожата. Зеленият чай подпомага перисталтиката на червата и засилва метаболизма. Затова от много специалисти се препоръчва при диети за отслабване.


Зеленият чай е неизменна част от японското меню – има го във всяко домакинство, както и във всеки ресторант. Някои придават на зеления чай чудодейни действия, като това, че японците изглеждат винаги млади благодарение на регулярната консумация на зелен чай.


Вкусов профил: На цвят чаят в чашата е зелен, на вкус – леко сладникав, с изразителен вкус на трева, море и гора. Цветът и ароматът на сенчата обаче зависи от много характеристики – зависи както от мястото на произход, така и от реколтата и от начина на обработка. Например сенчата от по-късната реколта има по-горчив вкус и по-робустен вкус и по-слаб аромат. Като цяло обаче сенчата е най-добрият чай, идващ от Земята на изгряващото слънце.