Флавоноиди - информация

Зеления и черния чай са заредени с полифеноли и флавоноиди, които се борят със заболяванията. Тези антиоксиданти търсят разрушаващи клетките свободни радикали и ги унищожават. Кофеиновите или без кофеинови чайове вършат еднакво добра работа.

Какво всъщност са флавоноидите ?

Флавоноидите представляват изумителен набор от над 6000 различни вещества, открити в почти всички растения, които са определящи за много от цветове на растенията - нюансите на жълто, оранжево и червено. Класифицирани като растителни пигменти, флавоноидите са били открити през 1938 г. от унгарския учен физиолог Алберт Сент-Дьорди. Той използва термина "витамин P", за да ги опише.
Химията им е сложна и в рамките на нетехническия термин "флавоноиди" могат да бъдат включени различни групи химически вещества, като включват флавоноли, дихидровлавоноли, флавони, изофлавони, флаванони, антоцианини и антоцианидини. В рамките на всяка от тези групи попадат стотици, а понякога и хиляди различни флавоноиди.

КАКВИ СА ФУНКЦИИТЕ НА ФЛАВОНОИДИТЕ?

Защитават клетъчните структури.

Повечето флавоноиди функционират в човешкото тяло като антиоксиданти. Спомагат за неутрализиране на прекалено реактивните кислород-съдържащи молекули и предотвратяват увреждането на различни части на клетките.

Особено в традиционната медицина на Ориента флавоноидите са били използвани в продължение на векове именно заради свойствата им на антиоксидант. Флавоноидите защитават клетъчната структура чрез различни механизми, като един от най-мощните е способността да им да увеличават нивата на глутатион – може би най-силния антиоксидант, забавящ стареенето на клетките, регулиращ метаболизма, растежа и имунната реакция.

Засилват действието на Витамин С

Връзката между флавоноидите и витамин С в действителност е открита погрешка. Д-р Алберт Сент-Дьорди, който получава Нобелова награда за трудовете си в областта на биохимията и който открива флавоноидите, дава доза витамин C на един от своите пациенти с проблеми на кръвоносните съдове. Оказва се, че тя е съдържала и други вещества заедно с витамин С. И свършва чудесна работа.

По-късно, когато д-р Сент-Дьорди използва чист разтвор на витамин C, открива, че действието не е чак толкова ефективно спрямо предишния опит. Така предполага, че магичната добавка, която е изиграла важна роля, са били флавоноидите. Сент-Дьорди дава и името на тази група химични съединения (от латинското флавус – жълт), заради жълтия им цвят.

Днешните изследвания ясно документират синергичната връзка между флавоноидите и витамин С.

Контролират възпалителния отговор

Възпалението, естествената реакция на организма към опасностите или нараняванията, винаги трябва да бъде внимателно регулирано за предотвратяване на свръхреакция на имунната система и нежелан имунен отговор. Много видове клетки, включени в имунната система, променят поведението си в присъствието на флавоноиди.

Антибиотична активност

В някои случаи флавоноидите могат да действат директно като антибиотици чрез нарушаване функцията на микроорганизми като вируси или бактерии. Антивирусната функция на флавоноидите е доказана при вируса на СПИН, а също и при херпес симплекс вирус.

Флавоноидите играят роля в превенцията и лечението на множество заболявания:
Алергия, Астма, Атопичен дерматит, Кандидоза, Катаракта
Диабет, Подагра, Хемороиди, Макулна дегенерация, Мигрена
Пародонтоза, Язва на стомаха, Разширени вени, Чернодробни заболявания...