Чай от маточина

Известна е като лекарство повече от 2000 години. Открай време е маточината е неразделен спътник на пчеларите - незаменима е при успокояване на пчелите, помага за привличане на нови членове на колониите и върши чудесна работа като „умиротворител“ при събиране на две пчелни семейства. Неслучайно гръцкото и име е Melissa ( лат. Melissa Officinalis) - означава „мед“.

Способността и да успокоява и хората в психически дисбаланс, депресия и безсъние също е известна от дълбока древност. Римският учен Плиний, гръцкият лекар Диоскорид и легендарният английски билкар Никълъс Кълпепър са я предписвали при широк спектър състояния – нервни разстройства, храносмилателни проблеми, след ухапване от насекоми, мускулни спазми и менструални болки.

Маточината е многогодишно тревисто растение сприятен аромат на лимон (Lemon balm). Стига до 80 см височина. Листата и са покрити с власинки, а цветовете, които се появяват в периода юни-септември, са бледожълти, бели или нежнорозови. Маточината харесва влажни почви, среща се в градини, гори и храсталаци.

За медицински цели се използват листата и цъфтящите връхчета. Позват се предимно изсушени – на хладно и проветриво място или в сушилня.
Екстрактът от маточина съдържа етерично масло, богато на цитрал, цитронелол, гераниол, тритерпенови киселини, дъбилни вещества и захари.
Вътрешно приложение – настойката от маточина (чай) има меко успокояващо и антиспастично действие. Намалява психическото напрежение, потиска раздразнителността, безпокойството, тревогата. Тушира спазмите в стомаха и червата, стимулира храносмилателните процеси. Действа против гадене и повръщане, гастрити, ентерити, язва на стомаха и десетопръстника.

Външно приложение – силен чай от маточина се прилага за гаргара и жабурене при възпаления на венците, рани в устната кухина. Компреси и лапи се поставят върху рани, кожни раздразнения, циреи. Успокоява и болките от артрит и ревматизъм.
В козметичните продукти екстракт от маточина се включва заради своите противовъзпалителни и антимикробни свойства и заради способността и да противодейства на гъбични и бактериални инфекции.