Чай от мечо грозде

Листата се събират в периода на цъфтежа (август – септември). Брането се извършва в сухо и слънчево време. Отрязват се облистените връхни клонки на билката и веднага се почистват от потъмнели листа и други примеси. Отрязаните клонки се сушат в проветриви помещения. След изсушаването листата на мечото грозде се отделят от клонките, почистват се и се доизсушават на сянка или в сушилня при температура до 40°С. Изсушените листа отгоре са тъмнозелени, лъскави, а отдолу – сиво-зелени, кожести, целокрайни. Младите листа имат дребни реснички по края, което може да се види само с лупа. Дрогата е без миризма, със стипчив и слабо горчив вкус. Съхранява се на сенчесто и проветриво място.

Химичен състав. Листата на мечото грозде съдържат фенолните гликозиди арбутин и метиларбутин (средно около 10%). Арбутинът при хидролиза се разпада на гликоза и хидрохинон, а метиларбутинът - на гликоза и метилхидрохинон. Действието на билката се дължи на хидрохинона. В билката се съдържат и малки количества свободен хидрохинон и метилхидрохинон, дъбилни вещества (галотанини – около 20%), етеричното масло уваол, флавоноидни вещества (хиперозид, кверцитрин, мирицитрин, галова и елагова киселина), хинова и мравчена киселина. Интересна съставка е и урзоловата киселна, която представлява тритерпенов сапонин.

Действие и приложение. Листата от мечо грозде и препаратите от тях действат диуретично и антисептично на пикочните пътища и се предписват при възпаление на бъбреците (пиелит) и пикочния мехур (цистит, цистопиелит), при пясък и камъни в бъбреците и при камъни в жлъчния мехур. Хидролизното разпадане на арбутина до хидрохинон протича само в алкална среда (алкална урина), затова се препоръчва при използване на препарати от мечото грозде на една чаша чай да се приема и по една лъжичка натриев бикарбонат (сода за хляб). Поради съдържание на значително количество танини билката действа и адстрингентно.

При приемане на големи дози отвара от мечо грозде може да се наблюдава изостряне на възпалителните изменения в тубуларната система на бъбреците, съпроводено с провръщане и разстройство. За да се избегнат тези нежелани явления е добре мечото грозде да се прилага в комбинация с други билки. Прилагането му в острия стадий на заболяването е нежелателно. Мечото грозде дразни маточната мускулатура и не се предписва по време на бременност.

Народната медицина препоръчва листата от мечо грозде и при кръвопикаене, застойни явления от бъбречен произход, захарна болест, бяло течение,туберкулоза на бъбреците.

Начин на употреба. Мечото грозде се прилага под форма на студен извлек или отвара от предварително добре нарязани и счукани листа. Отварата се приготвя от 1 супена лъжица дрога и 700 мл кипяща вода. Вари се продължение на 30 мин на тих огън. От прецедентата отвара се приема по 100 мл 4 пъти дневно. Студеният извлек се приготвя от 1 супена лъжица билка и 200 мл студена вода. Оставя се да престои 8 часа. От прецедения извлек от мечо грозде се приема по 1-2 лъжици 4-5 пъти дневно.

ВНИМАНИЕ: Билката дразни маточната мускулатура, не се препоръчва по време на бременост! В големи дози предизвиква изостряне на възпалителните изменения и предизвиква повръщане.