Чай от невен

Цветовете на невена подпомагат зарастването и ускоряват епителизацията при язви и атонични кожни рани, имат противовъзпалително и противомикробно действие. Водни извлеци от невен имат бактерицидно действие по отношение на много патогенни микроорганизми, особено стафилококи и стрептококи.
Цветовете на невена действат успокоително на централната нервна система, понижават рефлекторната възбудимост, усилват дейността на сърцето, като увеличават амплитудата на сърдечните съкращения и забавят ритъма. Предписват се при сърдечни заболявания с ритъмни смущения и хипертонична болест в климактеричния период. 20% спиертен извлек от невен показва добър антихипертензивен ефет и намира приложение и в стоматологията за лечение на стоматит, афтоза, парадантоза. Водните извлеци имат холеритично (жлъчкотворно) действие при жлъчни дискинезии и хроничен холецистит.

Народната медицина препоръчва билката невен и при главоболие, климакс, жълтеница, болести на далака, недостатъчна и болезнена менструация, кожна туберкулоза, кожен рак, възпаление на лимфните възли, за подобряване на апетита и съня и др.
Начин на употреба. Цветовете се прилатат под формата на запарка, отвара, тинктура, мазила и маслен извлек. Запарката се приготвя от 2 супени лъжици цветове от невен и 400 мл. кипяща вода. Отавят се да киснат в продължеие на 2 часа и от прецедената запарка се пие 3 пъти на ден преди хранене. Отварата се приготвя от 2 супени лъжици цветове, които се варят в 600 мл. кипяща вода 3 мин. и се оставят да киснат в продължение на 1 час. Отварата се използва външно и за гаргара при възпаление на устната кухина. Приготвя се и настойка (1:5) със силна ракия, от която се приема вътрешно по 30 – 40 капки 3 – 4 пъти дневно, а една чаена лъжичка от същата настойка, разредена в 500 мл. вода се препоръчва за к мпреси и промивки. Настойка от цветовете на невена с маслинено масло (1:10) се предписва за мазане на трудно заздравяващи рани.