Чай от ройбос - още ползи

На сватбата си през 2000 г. Майкъл Дъглас и Катрин Зита-Джоунс поднасят на гостите си след вечерята сладолед. Звучи простичко, но всъщност студеният десерт е специален. Той е овкусен с екстракт от екзотичното иглолистно южноафриканско растение Aspalathus linearis, по-познато като ройбос, което вирее единствено в местността Кедърбърг близо до Кейптаун. В превод името му означава "червен храст" и спада към семейство бобови. Сред неговите почитатели са супермоделът Синди Крауфорд, актьорът Антъни Хопкинс и известната американска водеща Опра Уинфри, които правят чай от сушените листа на растението.

Защо големи световни звезди като тези са луднали по това растение? Причината е, че почти няма нещо, за което билката да не помага или лекува. Това се дължи на големия списък от флавоноиди, които съдържа храстът. Те са природни съединения, които имат голям антиоксидантен ефект и унищожават свободните радикали в човешкото тяло.
Освен това ройбосът не съдържа танини - съединения, които ограничават способността на организма да използва желязото. В състава на чая влизат желязо, калий и мед, които имат изключително важно значение за добрата обмяна на веществата. Затова чаят от ройбос е много подходящ за бременни жени, кърмачки и вегетарианци. Само три чаши ройбос на ден са в състояние да покрият една трета от дневната нужда на човешкия организъм от желязо.
Често се използва и при бебета, страдащи от алергия към млякото, тъй като съставките му служат като противодействие на различни видове алергии.

За разлика от много други растения, ройбосът не съдържа оксалова киселина. Това го прави подходящ дори за хора, които имат камъни в бъбреците.

За тези, които по една или друга причина не пият кафе, ройбосът служи като здравословен негов заместител. Здравословен, защото не съдържа кофеин, но за сметка на това ободрява. Нещо повече - той се препоръчва на хора, които имат проблем със съня, страдат от повишена раздразнителност и чувствителност и имат високо кръвно налягане. В някои случаи се използва дори като антидепресант заради два от флавеноидите си - квецетин и кверцетрин. Те спомагат за неутрализирането на веществата, които блокират хормона на щастието серотонин. Тези вещества спират и развитието на рака на червата и заедно с други съставки, които съдържа растението,
понижават нивото на кръвната захар. Според медицински изследвания част от активните вещества в ройбоса имат и анти-ХИВ активност. Освен това една чаша от него е в състояние да набави близо 30 мг витамин С. Това е достатъчното количество, което покрива дневната нужда на организма от витамина.
За тези, които държат на фигурата си, храстът също може да бъде от полза. Ройбосът помага при проблеми с регулирането на теглото, тъй като, когато е част от диетичния режим, той подпомага минералния баланс в организма.

Калцият, манганът и флуоридът в растението са отговорни за прекрасна, здрава усмивка и укрепване на костите. Цинкът и алфахидрокси киселините помагат на нежния пол да поддържа кожата си прекрасна. Те я тонизират и изчистват проблеми като акне, екземи
Облекчават също сухота и болезнени слънчеви изгаряния. За последните проблеми растението може да се прилага външно, както прави Анджелина Джоли. Тя често използва балсам за устни, който съдържа ройбос.

В състава на ройбоса влизат също калий и натрий. Те имат важна роля в контролирането на водата в организма, а оттам и в работата на мускулите. Тъй като при храненето преобладава натрият, ройбосът е отлично средство за регулиране на дисбаланс между двата елемента в човешкия организъм, тъй като съдържанието на калий в него е по-високо.

Чаят от ройбос бива два вида - червен и зелен. Червеният представлява изсушена и ферментирала форма на растението, а зеленият - свежа. Разликата между двете разновидности е, че зеленият има по-висок антиоксидантен ефект, но за сметка на това червеният е по-сладък. И двете форми са подходящи както за лятото, така и за зимата. Когато е изстуден, чаят се сервира с мед и лимон.
Листата на храста са перфектна основа за сосове, супи и задушени ястия заради екзотичния вкус, който добавят на храната. Полезният факт е, че той притежава антиспазматични свойства, които облекчават стомашни болки и колики и помага при храносмилателни проблеми като киселини, повръщане и язви.

Всички качества на червения храст го правят предпочитана напитка за все повече хора. Фактът, че ройбосът се отглежда без използването на каквито и да е торове и химикали, е основна причина да присъства в менюто и на биоориентираните.