Чай от хвойна

Хвойната е нисък храст, а понякога и дърво с височина 6-10 метра. Вирее в суха пръст по равнини и гори, в мочурища, в полугорски масиви.
Черните плодове на хвойната са особено любима храна за птици като фазана, дроплата и дрозда. Има интересна подробност, свързана с това защо точно тези птици ядат плодовете на хвойната. Само техните храносмилателни ензими са способни да преработят така плодовете, че семената от тях после да могат да покълнат. Семената от преработените в стомаха на птиците плодове се изхвърлят с екскрементите, след което покълват.
Отглеждане в градина:
Хвойната се отглежда без усилия в домашна градина. Фиданката се засажда в суха почва с южно изложение. Започва да цъфти и да дава плод чак след няколко години. Установено е, че хвойната не цъфти и не дава плод ежегодно, както и че често не расте с години. Въпреки това, под форма на храст или дърво, тя стои много добре в градината. Най-голяма лечебна стойност имат плодовете на хвойната, който расте на топло.
Ботанически особености:
Заради иглите си хвойната принадлежи към семейство кипарисови (Cupressaceae). Ботаническото название на хвойната е Juniperus. Той има много разновидности. Фиданката му расте много бавно. За да достигне човешки ръст, са му необходими години, а за да стане дърво – десетки години. Иглите й са остри, твърди и сини на цвят. Те могат да издържат и на най-голямата суша. Твърдостта на иглите се дължи не само на дебелата външна обвивка, но и на салициловата киселина, която е във вътрешността им.
Силните ветрове притискат клоните на хвойната силно наведени надолу. Плодовете на средиземноморската хвойна (Juniperus oxycedrus) са червеникави като кестен и се използват като лечебно растение.
Видът хвойна, който може да се използва за лечебни цели, не бива да се бърка с черната хвойна (Juniperus sabina), която има неприятна миризма и дебели листа. Плодовете и листата на този вид хвойна са отровни. По същия начин са отровни и листата на туите (Thuja occidentalis). Те имат по клоните си кафяви дървовидни шушулки.
Лечебни свойства:
В древността плодовете на хвойната се използвали като антисептично и хигроскопично средство. Благодарение на новите изследвания се установява, че те съдържат летливи мазнини (теребентин), терпен, юниперин, танин, рицин, масло, пентосан, гликоза, мравчена киселина, калций, калий и манган.
Новите игли на хвойната са богати на витамин С. Плодовете й стимулират кръвообращението, отпускат кръвоносните съдове, прочистват стомаха, червата, белите дробове и кръвта. Имат също диуретично действие, хигроскопични са, действат като дезинфектант, укрепват стомаха и засилват метаболизма.
Използване на хвойновите плодове:
Чаят от стрити плодове на хвойна е полезен за укрепване на стомаха и червата, за засилване на имунната система, за подобряване на метаболизма, за отделяне от организма на урина и сол при ревматизъм и подагра, за засилване на отделителните функции на организма при отоци и затлъстяване.
Лечебен курс с плодове на хвойна:
Лечебният курс с плодове на хвойна е полезен за стомаха, при подути черва, при необходимост от отделяне на повече вода от организма при стомашни киселини, за прочистване на кръвта и за укрепване на имунната система, особено преди зимния сезон. За целта в продължение на 12 дни се дъвчат плодове от хвойна, като първия ден се дъвчат четири, а следващите дни броят им се увеличава с по един. После пак постепенно се намалява броят им с един плод на ден, докато се стигне отново до четири плода. Плодовете на хвойната са сладки и много приятни, ароматът им е малко лют.
Есенцията от хвойна е лек срещу ревматизъм, екземи, белене на кожата, пъпки. Приготвя се по следния начин: 500 г плодове от хвойна се стриват и се оставят да престоят между 8 и 14 дни в 2 литра лимонов сок или оцет. Всеки ден сместа се разбърква добре, накрая се прецежда. С получената есенция се маже внимателно върху болния участък от кожата.
Прекалената употреба на хвойнови плодове вреди на бъбреците. Затова не бива да се надвишава препоръчителното количество. При бъбречна недостатъчност и бременност е забранена консумацията на плодове от хвойна. Курсът на лечение с хвойна не бива да превишава шест седмици.