Черен чай за дълголетие

Черният чай е известен с лечебните си свойства, с успокояващия си и същевременно ободряващ ефект и макар да съдържа кофеин, той няма страничните ефекти на кафето. Любителите на черен чай се радват на добро здраве, позитивно настроение и нисък холестерол. Според едно американско изследване тази тонизираща напитка регулира нивата на холестерола, предпазва от сърдечно-съдови заболявания, рак, инфаркт, инсулт, депресии и неврози. Две чаши черен чай на ден зареждат организма с енергия, повишават защитните сили, помагат за по-бързо възстановяване и предпазват от хронична умора, апатия и липса на концентрация.
Черният чай намалява нивата на кортизол в кръвта и пречиства от токсини. Ако замените обичайното сутрешно кафе с черен чай ще забележите благотворния ефект на магическата напитка без дребните неразположения свързани с кафето. Някои хора не могат без чаша ароматно кафе на закуска, въпреки че то им причинява сърцебиене, треперене, сухота в устата, стомашни неразположения, особено когато е съчетано с цигара.
Черният чай идеално замества кафето, много по-здравословно е и дори ви предпазва от стрес, смятат учените. Разбира се не трябва да се прекалява с количеството, защото съдържа кофеин. Черен чай трябва да избягват болните от атеросклероза, коли, гастрит и язва, глаукома, артрит, както и хората с високо кръвно налягане. Черният чай е удоволствие за сетивата, той успешно премахва напрежението и избистря паметта, мобилизира силите на организма и носи несравнимо успокояващо усещане, топъл или студен през цялата година, той се грижи за доброто ни настроение. Диетолозите препоръчват консумирането на черен чай, защото той подобрява метаболизма и обмяната на веществата.