Черен чай - малко информация

Черният чай преминава през всички процеси на обработка – завехване, намачкване, оксидация и ферментация. Различават се два вида в зависимост от едрината на листата на чаения храст. Ферментацията значително обогатява аромата – както на сушените листа, така и на запарката. Наситения червеникав цвят на напитката се дължи на теафлавините и най-вече на теарубигините. Запарката се прави с кипяща вода, тъй като много от активните вещества в черния чай не могат да се развият при температура по-ниска от 90 градуса. Ако живеете високо в планината, имайте предвид, че температурата на кипене на водата е по-ниска и чаят ви може да не стане както трябва. Преди запарката загрейте и съда, в който ще правите чая, за да получите по-добри резултати. Запарването не трябва да надхвърля 5 минути, 3-4 се смятат достатъчни.

Слабо оксидираните чайове като белият и зеленият постепенно губят качествата си в рамките на една година, докато черният чай е много по-траен – няколко години. В миналото дори са пресовали листата като „тухли", а заради високата стойност на чая, пресован чай е бил използван и като пари, като средство за разплащане (никъде не намерих такова твърдение, но си мисля, че точно от такъв пресован чай евентуално е произлязъл и пу-ер чаят).

Въпреки нарасналия интерес към зеления чай заради антиоксидантните му свойства, черният чай все още е най-продаваният чай в света – над 75% от общото количество. Предпочитан е в Европа, в Турция и бившите съветски републики, както и в Русия.

Черният чай, макар и да отстъпва по антиоксидантни качества на белия, зеления и на улонг, има достатъчно антиоксиданти, а и придобитите при ферментацията вещества имат своя здравословен ефект. Доказан е върху коронарна болест на сърцето и изобщо върху сърдечните заболявания. Теафлавинът, съдържащ се в черния чай, намалява абсорбирането на холестерола в червата, което на практика намалява съдържанието му в кръвта.
Антираковите свойства на теафлавините са потвърдени в няколко изследвания. При едно от тях е използван екстракт от зелен чай, обогатен с теафлавини и резултатът е бил много добър.

Британско изследване твърди, че любителите на черен чай се справят по-добре със стреса, тъй като той намалява производството на стресовия хормон кортизол.