Ърл Грей чай - Earl Grey

Кратка история на Ърл Грей:
В превод от английски „earl grey” означава „граф Грей“. Въпросният граф всъщност е Чарлз Грей, който е министър-председател в периода 1830-1834 и по негово време е приет закона за премахване на робството в Британската империя. Въпреки това графът е по-известен с кръстения на него чай, макар че се носят легенди за произхода на ърл грей. Най-достоверната история твърди, че по време на едно свое посещение в Китай Чарлз Грей изпробвал чай с бергамот и взел рецептата за приготвяне. Докато си пийвал от чая с приятели, разказал случката и така ърл грей станал много популярен, а вече се продава в над 90 страни.

Що за чай е ърл грей?
Ърл грей е чай със специфичен вкус и аромат, който се постига като към чаената смес се прибави масло, извлечено от кората на бергамот. Но ърл грей не е просто смес от чай и бергамот. Истинският ърл грей се получава като на връхните листа на чая от високо качество, т.нар.“orange pico”, се нанесе тънък слой масло от бергамот (Citrus Bergamia). Бергамотовото масло смекчава тръпчивия вкус на чая и може да се пие без мляко и захар.

За бергамотовото масло:
Бергамотовото етерично масло се получава от кората на плодовете на бергамотовото дърво Citrus Aurantium Bergamia от семейство Седефчови (Rutaceae). Това е невисоко дърво със заострени вечнозелени листа и характерен аромат. Маслото на бергамота се смята за най-доброто етерично масло, получавано от цитруси. Италианците използвали бергамота не само заради чудесния му аромат, а и като лечебно средство при настинки и кожни проблеми.

Ърл грей топи мазнини:
Наскоро учени, ръководени от професор Винченцо Молас, откриха, че черният чай с цитрусови нотки от бергамот топи мазнините. Изследване на повече от двеста пациенти показва, че броят на мастните клетки в организма им е намален с 10 до 30% след консумация на ърл грей. С 22 процента е намалено и нивото на кръвната захар.